Informatie bibliotheek
List
Artikel over de overeenkomsten en verschillen tussen kenmerken van ASS en Hoogbegaafdheid
Dit is een voorbeeld van een verrijkingskalender, waarvan er meer te vinden zijn op internet (ook met abonnement) www.deverrijking.com
Een filmpje over het 10-jarig bestaan van Almeers Talentenlab
Een compilatie van Almeers Talentenlab
Artikel uit het Tijdschrift Talent. Nathalie Schmidt en Mirjam Zwaan, beiden orthopedagoog-generalist bij de onderwijs-zorgvoorziening ECHT Gooi, breken een lans voor het sneller inzetten van gespecialiseerde ondersteuning voor hoogbegaafde kinderen en jongeren.
Infografic over ingrijpende jeugdervaringen en de gevolgen voor leefstijl en gezondheid
geschikt om 'wachttijd' mee op te vullen.
voor oudere leerlingen ook als leermiddel te gebruiken
Youtube filmpje over de five levels of giftedness van Deborah Ruff
Een POINT factsheet over het promotie-onderzoek van Sven Mathijssen over de potentiële indicatoren van begaafdheid in menstekeningen
Praktische informatie en tips om (hoog)begaafdeleerlingen te laten excelleren
Filmpje gemaakt door POINT. Deze kennisclip door Lineke van Tricht gaat over Gelijke kansen in het Begaafdenonderwijs.
Internetsite
Hoe kinderen zichzelf zien is belangrijk voor hun welbevinden. (Hoog)begaafde kinderen kunnen zich door verschillende factoren soms anders voelen, bijvoorbeeld door hun snelle cognitieve ontwikkeling en doordat zij deel uitmaken van een minderheidsgroep. Om meer te weten te komen over hoe (hoog)begaafde leerlingen naar zichzelf kijken, hebben we binnen de POINTwerkplaats onderzoek gedaan naar het zelfbeeld van (hoog)begaafde kinderen.
pedagogische tips voor de leerkracht
Wie ben ik? Wat vinden anderen van mij? Waar hoor ik bij? Op weg naar de volwassenheid zijn dat de vragen die een adolescent zichzelf veelvuldig stelt. Voor iedere adolescent is identiteitsontwikkeling een ingewikkeld en complex proces. Voor adolescenten met kenmerken van hoogbegaafdheid is het soms nog ingewikkelder, omdat zij tot een minderheidsgroep horen.
artikel over een dubbel bijzondere jongen, die jarenlang niet op de juiste manier ondersteund is, maar die nu gelukkig zijn talent heeft gevonden.
Ken je dat kind, zo’n meisje dat heel veel weet en overal een aanvulling op heeft. Leuk al die kennis, maar ze kan nooit iemand anders aan het woord laten in de kring. Ze kan gewoon niet op haar beurt wachten.
Ken je dat kind, dat bij elk schrammetje jammert alsof het gevild wordt, dat van ieder duwtje een probleem maakt, altijd zeurt over kleine dingetjes?
kort overzicht van een kleuter met een ontwikkellingsvoorsprong.
Werken aan een groeimindset bij kleuters
Artikel over onderzoekendzoekend leren: Onderzoekend leren biedt mooie kansen voor passend onderwijs aan (hoog)begaafde kinderen. Bij onderzoekend leren wordt de wetenschappelijke manier van denken geoefend. Door kinderen zelf het proces van onderzoek te laten ervaren, ontdekken ze hoe kennis tot stand komt en hoe ze een antwoord op hun eigen vragen kunnen krijgen. Ze worden uitgedaagd om op een actieve manier antwoorden te zoeken
Een kort filmpje over wat PlatformHB is en voor wie het is
Binnen de PMT therapie, ook wel psychomotorische therapie genoemd, werken we met de verbinding tussen hetgeen wat je denkt (de psyche) en hetgeen wat je doet (de motoriek).
Beschrijving van drie verschillende opvattingen (paradigma's) over hoogbegaafdheid.
Onderzoek naar de uitstroom van vastgelopen jongeren
In dit artikel worden verschillende modellen besproken – de brillen waarmee wordt gekeken naar dyslexie, dyscalculie, AD(H)D en autisme.
Een filmpje van de Universiteit van Utrecht over intrinsieke motivatie: Kinderen willen van nature de wereld ontdekken en nieuwe dingen leren. Uit onderzoek blijkt dat naarmate kinderen ouder worden hun motivatie voor school daalt. Deze maakt plaats voor moetivatie, het gevoel dat je moet leren. In dit filmpje leggen we uit hoe je als docent kunt zorgen voor motivatie, in plaats van moetivatie.
Artikel over het vastlopen van jongeren van Albert Kaput
Artikel deelname meisjes aan plusklassen
Een artikel over een onderzoek naar de verwachtingen van leerkrachten en ouders van kinderen door POINT
Woordveld over hoogbewustzijn
Een vragenkaartspel voor tieners
Wat is informeel leren en hoe ondersteunt dit het leren denken.
Een vlog van Expertgroep Ontwikkelingsvoorsprong over de zijnskenmerken van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong
RITS staat voor Resultaat = Inzet x Talent x Strategie
Artikel uit de Volkskrant waarin een aantal wonderkinderen naar hun ervaringen gevraagd wordt, als ze volwassen zijn.
youtube filmpje van Kathleen Venderickx waarom zijn hoogbegaafden zo vaak ongelukkig op het werk?
In dit artikel leg ik uit wat veerkracht is en geef ik zes praktische adviezen om jezelf veerkrachtig te houden.
Herken de onderwijsbehoeften van hoogbegaafde kinderen beter met behulp van een matrix voor leerkrachten.